Waarom het weer belangrijk is voor een veilige en geslaagde vaartocht

Geplaatst op 24-03-2023

Een dagje varen op het water kan een heerlijke manier zijn om te ontspannen en te genieten van de natuur. Of je nu een bootje huurt bij een bootverhuur in Oostzaan, gaat kanoën op de Zaan bij Zaandam of een rubberboot huurt voor een avontuurlijke dag op het water, veiligheid moet altijd voorop staan. Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het plannen van een vaartocht is het weer. In deze blog zullen we uitleggen waarom het weer zo belangrijk is voor een veilige en geslaagde vaartocht.

Voorkom gevaarlijke situaties

Slecht weer kan leiden tot gevaarlijke situaties op het water. Hoge golven, sterke stromingen en harde wind kunnen ervoor zorgen dat je boot uit koers raakt of zelfs omslaat. Het is daarom belangrijk om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden voordat je het water op gaat. Bij de meeste bootverhuur bedrijven, zoals in Oostzaan, zullen ze je adviseren om niet te varen bij slecht weer en je eventueel een andere dag aan te bieden.

Comfortabel varen

Goed weer kan ook bijdragen aan een comfortabele vaartocht. Niemand wil nat en koud worden tijdens het varen. Zorg er daarom voor dat je voldoende warme kleding meeneemt als het weer wat frisser is en dat je jezelf beschermt tegen de zon als het warm is. Vergeet niet om voldoende water te drinken en zonnebrandcrème mee te nemen.

Betere zichtbaarheid

Goed weer zorgt voor betere zichtbaarheid op het water. Zo kun je beter andere boten en obstakels op het water zien en ben je beter zichtbaar voor andere boten. Dit vergroot de veiligheid op het water en verkleint de kans op ongelukken.

Vaar met de juiste boot

Het weer kan ook invloed hebben op het type boot dat je wilt huren. Bij harde wind is het bijvoorbeeld verstandig om te kiezen voor een stabiele boot, zoals een Oostzaner jol, die beter bestand is tegen de golven. Bij rustig weer kun je kiezen voor een lichtere boot, zoals een kano, om gemakkelijk door het water te manoeuvreren.

Houd rekening met weersveranderingen

Houd tijdens het varen ook rekening met weersveranderingen. Het weer kan snel omslaan, waardoor je in een gevaarlijke situatie terecht kunt komen. Zorg daarom dat je altijd een radio of telefoon bij je hebt om de weersvoorspellingen te kunnen checken en weet waar je heen kunt gaan bij slecht weer.

Kortom, het weer is een belangrijke factor bij het plannen van een veilige en geslaagde vaartocht. Zorg ervoor dat je de weersvoorspellingen goed in de gaten houdt, de juiste kleding en boot kiest. Voor de meer sportievelingen zou het huren van een roeiboot of kano ook ten zeerste aangeraden worden!